Vízszerelés Gázszerelés Fűtésszerelés Budapest és Érd vonzáskörzetében.

Magosi Balázs Tel.: +36204685091 Email: balazsmagosi@gmail.com

Magosi Balázs Víz gáz és fűtésszerelő vállalkozó Budapesten és Érden.

Tervezői nyomáspróba, a gázóra helyszínen tartásával.

Ma már nem kell minden esetben elvitetni a gázmérőt, ha a gázvezetékhez hozzá kell nyúlni. Ez a lehetőség a mért oldali vezeték átszerelésére, bővítésére, alakítására szól. A méretlen vezetékek alakításakor a gázórát el kell vitetni a helyi elosztói engedélyessel (gázművekkel).

Méretlen vezeték: a gázóra előtti szakasz.

Mért vezeték: a gázóra utáni szakasz, amire a fogyasztó készülékek is kötve vannak.

Ezt a szerelési eljárást, gáztervezői nyomáspróbával és tervvel lehet legalizálni. Ennél az eljárásnál már a felméréskor el kell dönteni, hogy a helyszínen talált műszaki állapotok megfelelnek-e ennek a kritériumnak. A gázóra mért oldali csonkjának kell megfelelőnek lenni, vagy úgy át kell alakítani, hogy a mérő plombája semmiképpen ne sérüljön a kivitelezés alatt. Ennél az eljárásnál azt mondja az ide vonatkozó technológia utasítás, hogy az új vezetéket le kell próbálni tömörségi és szilárdsági tesztre is. De az összekötést elegendő haszongázzal is próbálni. Ez annyit jelent, hogy a már elkészült csőszerelést a hagyományos (regisztrált, jegyzőkönyvvel rendelkező nyomáspróbapumpa) nyomáspróbás úton ellenőrizzük, hogy a tömörsége tökéletes legyen. Míg az összekötésnél rányitjuk a vezetékes gázt és habzó nyomáspróbával ellenőrizzük a tömörséget.

Ennek a szerelési módnak az az előnye, hogy a gázóra a helyszínen marad és így nem kell egyrészt nagyságrendileg 50.000 Ft-ot kifizetni a gázműveknek a le és felszerelésért, másrészt a gázüzem szünetelése is minimalizálható 1-2 napra. Ez azt jelenti, hogy fűtési szezonban is megoldható ez a típusú szerelés. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene dokumentálni a szerelést! Rengeteg olyan címre megyek, ahol a dokumentálás elmarad. És a későbbiekben, ha újra hozzá kell nyúlni a hálózathoz, csak egy egyszerűsített készülékcserére is, már nem lehet elvégezni hivatalosan azt a munkát sem. Azaz, ha a későbbiekben nem lenne szükség a technológiai előírások miatt a tervezésre, akkor is pótolni kell, mert a következő feladatnál kibukik az előző dokumentálás hiánya.

Összefoglalva a tervezői nyomáspróbát:

Ennél az eljárásnál a tervező veszi át a gázművek műszaki ellenőrének feladatát, de itt is csak regisztrált gázszerelő végezheti a kivitelezést, mert neki is szerepe van a dokumentálási eljárásban. A kivitelezéshez gáztervet kell készítenie a tervezőnek, viszont nem kell jóváhagyatni a gázművekkel. A kivitelezési dokumentáláshoz ebben az esetben is szükséges EPH jegyzőkönyv és a hozzá tartozó elektromos szerelés. Valamint kéményes készülékek esetében kéményseprő szakvélemény vagy ha régi, megmaradó kéményes készülékről van szó, akkor felülvizsgálati jegyzőkönyv.