Vízszerelés Gázszerelés Fűtésszerelés Budapest és Érd vonzáskörzetében.

Magosi Balázs Tel.: +36204685091 Email: balazsmagosi@gmail.com

Magosi Balázs Víz gáz és fűtésszerelő vállalkozó Budapesten és Érden.

Egyszerűsített készülékcsere Budapesten a VI. kerületben. Miért kellett a jó állapotú cirkót lecserélni?

Először is azzal kezdenék, hogy változott a MBSZ készülékcserékre vonatkozó előírása. Eltörölték azt a szabályozást, hogy nem lehet nagyobb teljesítményű az újonnan felszerelt készülék, mint a meglévő, régi cirkó. Ez nekünk előírásokat betartó kivitelezőknek nagy segítség, mert a cirkókat gyártó cégek a meleg víz hatékonyabb előállítása miatt 28 kw-ra emelték a teljesítményeket. A régi gyártású kéményes cirkók többsége 24 kw teljesítményű volt. Ezért egyre nehézkesebb volt beszerezni 24 kw teljesítményű cirkót. Ez a nehézség most megszűnt, nem a teljesítmény, hanem az ésszerű racionális műszaki adatok alapján lehet kiválasztani az új cirkót.

Visszatérve a készülékcserére. Budapest VI. kerületében végeztük ezt a munkát. Azért érdekes szakmai szemmel is, mert egy aránylag fiatal „B” típusú készüléket kellett leszerelni. A kémény felülvizsgálata során a katasztrófa védelem szakemberei megállapították, hogy a kémény nem felel meg a biztonságos működés feltételeinek. Felszólították a tulajdonost, hogy hozza biztonságos állapotba a kéményét. Ez a nyílt égésű azaz „B” típusú cirkókkal már nem lehetséges. Váltani kellett a magasabb biztonsági sorolásba tartozó „C” típusú készülékre.

Itt jegyezném meg, hogy a megrendelő az előző kivitelezés során nem kapott megfelelő információkat az érvényben lévő előírásokról. Így a beszereléskor már érvényben lévő műszaki követelményeknek nem megfelelő készülék került beépítésre. Ez úgy fordulhat elő, hogy a „szaki” elfelejti jelezni, hogy ez a készülék már nem telepíthető. Helyette jelzi, hogy tudok „olcsóbb, megbízható, régi típusú” készüléket. Felszerelték, beindították, számla, garancia, elérhetőség, munka dokumentálása természetesen elmaradt. 3 éven belül kibukott a kéményipari felülvizsgálaton.

Kezdődött elölről, új cirkó vásárlása, telepítése, kéménybélelés, dokumentálás stb… Ennél az esetnél is tisztán látszik, hogy mennyire fontos a munka hivatalossá tétele. Ez nem megy másként még mindig, csak ha regisztrált kivitelezővel végeztetik a munkákat. Hivatalosan, dokumentálva. Minden elvégzett munka fázist dokumentálni kell. Ez az előírás. Egy készülékcserénél 5 típusú dokumentum készül, 1. EPH jegyzőkönyv (villamosipar), 2. Kéményseprő szakvélemény, 3. Szerelői nyilatkozat (regisztrált gázszerelő tölti ki), 4. beüzemelési jegyzőkönyv (készülék gyártó, magyarországi képviselete által, felhatalmazással és képzéssel, partneri szerződéssel rendelkező gázszerelő, azaz szakszervizes állítja ki), 5. Számla a megvásárolt cirkóról. Jelenleg ez az 5 féle dokumentum szükséges ahhoz, hogy a kivitelezés szakszerűnek számítson. Egyik sem hiányozhat!

Maga a kivitelezés 2 nap alatt elkészült. Készülék le és felszerelése: fűtési rendszer ürítése, nyomás leengedése, hogy le lehessen szerelni a régi cirkót. Hollanderek meglazítása az elektromos vezetékek kikötése, készülék elektromos fesztelenítése. Az új cirkó felfogatási pontjainak feljelölése, felfúrása. Ezután az új cirkó felszerelése következik. Majd a kéményes kollégáké a terep, behúzzák a béléscsövet és rákötnek a cirkóra. Ha ők végeztek, akkor újra miénk a terep, visszakötjük a víz és fűtéscsöveket. Bekerül az iszapleválasztó is. Majd kicseréljük a gázcsapot és a megfelelő hosszúságú flexicsővel a gázt is visszaadjuk. A legközelebbi csatorna kiállásig kiépítjük a keletkező kondenzvíz elvezetésére szolgáló lefolyóvezetéket. Ha minden csőszerelés elkészül, akkor a villanyszerelő kiépíti az elektromos védettséget (eph) és beszereli a megfelelő FI-relét. Közben visszatöltjük a fűtési nyomást, ellenőrizni kell a kötéseket, illesztéseket, hogy tömörek-e? Ha minden elkészült és a nyomáspróba is rendben jöhet a szakszerviz. Ő is ellenőrzi a kivitelezés szakszerűségét, majd beüzemeli a készüléket. Indulhat a rendszer próba, ha rendben és a megrendelő kérte az átmosást, akkor jön a vegyszerezés, átmosás. Ezek után a teljes dokumentáció kitöltése, gázművek felé eljuttatása, érkeztetése. Budapesten a Főgáz azt a rendelkezést hozta, hogy a Fiumei úti épületbe be kell vinni és ott érkeztető bélyegzővel kell átadni. Egy példány ott marad náluk. Én egy példányt megtartok és lefűzöm (ez kötelességem is egyben) egy másik példányt postai úton visszaküldök a megrendelőnek.

A Tigáz területen nem kell érkeztetni csak postai úton elküldeni Hajdúszoboszlóra. Az ország területén az elosztói engedélyesek eltérő módon dokumentálják az egyszerűsített készülékcseréket. De mindenhol készül papír alapú dokumentálás!

Régi kéményes kazán (cirkó).
Régi kéményes kazán (cirkó).
Új kondenzációs cirkó, iszapleválasztó, fűtési rendszer átmosási folyamata közben.
Új kondenzációs cirkó, iszapleválasztó, fűtési rendszer átmosási folyamata közben.