Vízszerelés Gázszerelés Fűtésszerelés Budapest és Érd vonzáskörzetében.

Magosi Balázs Tel.: +36204685091 Email: balazsmagosi@gmail.com

Magosi Balázs Víz gáz és fűtésszerelő vállalkozó Budapesten és Érden.

Gázmérők áthelyezése épületen belülről épületen kívülre Budapesten.

A két gázmérő áthelyezése, amit leírok Budapest két különböző szegletében készült. Mindkét esetben az épületen belül olyan építő munkákat végeztek, amik indokolták a gázórák kihelyezését.

Az egyikben ráadásul két külön részre választották szét az egyébként 4 szintes házat. Így az eddigi egy önálló házrészből két önálló lakást hoztak létre. Itt nem csak a gáz lett ketté választva, hanem a víz-vezeték is két mérőt kapott. És természetesen a fűtési rendszer is úgy lett kialakítva, hogy két külön cirkó elégíti ki a már két külön álló lakás hő és meleg víz igényét. A cirkók elhelyezése úgy oldódott meg, hogy az egyik maradt a régi helyén. Itt egy cső a csőben rendszerű füstgáz elvezetési rendszer került kialakításra (régi kémény kürtőben). Míg a felső szinten egy oldalfali kivezetéssel meg lehetett oldani a füstgáz kivezetést.

Az egyikben ráadásul két külön részre választották szét az egyébként 4 szintes házat. Így az eddigi egy önálló házrészből két önálló lakást hoztak létre. Itt nem csak a gáz lett ketté választva, hanem a víz- vezeték is két mérőt kapott. És természetesen a fűtési rendszer is úgy lett kialakítva, hogy két külön cirkó elégíti ki a már két külön álló lakás hő és meleg víz igényét. A cirkók elhelyezése úgy oldódott meg, hogy az egyik maradt a régi helyén. Itt egy cső a csőben rendszerű füstgáz elvezetési rendszer került kialakításra (régi kémény kürtőben). Míg a felső szinten egy oldalfali kivezetéssel meg lehetett oldani a füstgáz kivezetést.

Az oldalfali kivezetésről is sok félreértés kering. Lehet alkalmazni, de meg kell felelni az összes előírásnak, ami kritériumként szerepel a telepítés megfelelőségével szemben. Ezért alakul ki sokszor az a furcsa helyzet, „hogy a szomszédnál lehet itt miért nem?” Azért mert a szomszéd ingatlan elrendezése, helyezkedése a telepítendő cirkó helye ott megfelel az előírásoknak itt meg nem!

De ez a helyszíni felméréskor azonnal kiderül, hogy mehet vagy nem az oldalfali füstgáz kivezetés.

Szóval a szétválasztott házunkra visszatérve, nem csak az új mérő kihelyezése az épületen kívülre volt a megoldandó feladat. Hanem, az épület sajátosságából és a gázvezeték nyomvonalából adódóan az új mérő elhelyezése is komplikáltabb volt. De végül azt a megoldást választottuk, hogy a mérő mivel a falra ott az adott helyen nem kerülhetett, mert kocsi tároló volt. Ezért készítettünk egy tartó szerkezetet az épülettől külön telepítve és arra szereltük fel a mérőt. Mivel ez a szerkezet épületen kívül helyezkedik el, így védőszekrénnyel kell ellátni a mérőhelyet.

A másik egy lakásos ingatlanban a mérő áthelyezése egyszerűbb volt. Mivel itt az oldalfalra telepítésnek nem volt akadálya. Ezért itt egy normál a gázművek által elfogadott típusszekrény beszerelésével megoldódott a gázmérőhely kialakítása. Ami mindkét esetben látszik, hogy meglévő acélcsöves rendszerre kötünk rá így a méretlen oldali vezetékek szintén hegesztett acélcsöves technológiával készültek. Míg a mért oldalt már rézcsöves technológiával lehetett szerelni. Ha a méretlen vezetékhez is hozzányúlunk, akkor minden esetben gázszolgáltatói műszaki átvételére kerül sor (Meo).

Az eljáráshoz itt is szükséges az érvényes, jóváhagyott gázterv, kéményseprő szakvélemény, EPH jegyzőkönyv, beépített anyagokról megfelelőségi nyilatkozat, regisztrált gázszerelő és az ő jogosultságát igazoló arcképes igazolvány valamint az elosztói engedélyes esetleges egyéb területi dokumentációi.

Mérőhely kialakítása nem téglából épített szerkezetű falon, nyomáspróba pumpával.
Mérőhely kialakítása nem téglából épített szerkezetű falon, nyomáspróba pumpával.
Réz vezeték külső oldalfalon.
Réz vezeték külső oldalfalon.
Mérőhely téglafalon.
Mérőhely téglafalon.
Mérőhely téglafalon burkolattal, méretlen acél vezetékkel és mért réz vezetékkel.
Mérőhely téglafalon burkolattal, méretlen acél vezetékkel és mért réz vezetékkel.