Vízszerelés Gázszerelés Fűtésszerelés Budapest és Érd vonzáskörzetében.

Magosi Balázs Tel.: +36204685091 Email: balazsmagosi@gmail.com

Magosi Balázs Víz gáz és fűtésszerelő vállalkozó Budapesten és Érden.

Fűtési rendszerek átmosása.

Amióta rendszerbe kerültek a kondenzációs üzemű cirkók azóta fokozottan megnövekedett az átmosások jelentősége. A korábbi időszakokban amikor még „B” típusú készülékek (és a „C” típusú készülékekből leginkább a turbósok) működtek addig jellemzően a rendszerekben keletkező dugulások voltak zavaróak. De ezek javítására a hibák megszüntetésére kevés igény volt. Ugyanis sokszor abban merült ki a hiba, hogy a fűtőtest vagy a padlófűtés kevésbé volt hatékony. Nem melegített rendesen. De ha lassabban is előbb-utóbb azért elérte az ingatlan hőmérséklete a kívánt hőfokot.

De ez mára nagyot változott!

A kondenzációs üzemű készülékeknél már magában a berendezésben keletkezik komoly meghibásodás. A rendszerben lévő „olajsár” és egyéb szennyeződések eltömik a hőcserélők finom járatait. Ezek a szennyezőanyagok jellemzően a radiátorokból és a régi rendszerek acélcsöveiből válnak ki. A fűtőtestek gyártásánál olaj marad a kész termékekben. Az acélcsövekben pedig a folyamatos korrózió tesz kárt, ami leválik apró revék formájában és ez összegyűlve nagyon jelentős dugulást okoz a rendszerben.

Ennek a dugulásnak a javítása az új készülékekben magas költséggel jár, járhat. Az eltömődött hőcserélőt vagy sikerül kitisztítani vagy cserélni kell. És ha nem szűnik meg a szennyezés forrása a javított vagy cserélt hőcserélő újra tönkre mehet. Egy jelentősen szennyezett rendszernél ez néhány hónapon belül jelentkezik. A dugulások megelőzésére több lehetőség is kínálkozik. (Ha van rá mód még a régi de működő cirkóval érdemes az átmosást elvégezni. Különböző gyártók által kifejlesztett vegyszerekkel megoldható.)

Első lépésben be kell tölteni az átmosó vegyszert a rendszerbe. Szennyezéstől és gyártótól függően járatni kell a fűtést a vegyszerrel. Ez idő alatt lemarja és feloldja a szennyeződéseket. Ha ez a folyamat befejeződött akkor kell radiátoronként átmosni a rendszert. Ha ez a munkafázis elkészült, akkor a légtelenítés és a próbafűtés után lehet beletölteni a védő folyadékot. Ez egy korrózió gátló anyag, ami a későbbi üzemelés közben már nem engedi korrodálni a régi csöveket, fűtőtesteket.

Természetesen egyéb lehetőségek is adódnak a cirkó védelmére:

Az egyik az iszapleválasztó.

Ha belefér a költségvállaló anyagi kereteibe akkor mindenképpen mágnesest érdemes választani. Ez úgy ülepíti az iszapot, hogy közben egy nagyon erős mágnessel meg is tartja az ülepítő edényben. Így a szennyező anyagok nem jutnak be a cirkóba. Ha lehet mindenképpen ajánlott az együttes használat átmosás és iszapleválasztó beépítése is!!

Hőcserélő beépítése.

Ez a gépészeti egység ami a legbiztosabban megvédi az új cirkót, mert két külön víztérre választja a fűtési rendszert. Ennek az a hátránya, hogy mindenképpen kell egy plusz szivattyú a rendszerbe. Viszont vannak olyan régi rendszerek, amiknél fokozottan ajánlott a hőcserélő beépítése.

Pl.: régi acélcsöves rendszer öntvény radiátorokkal és „megmaradna” a jó öreg vegyes tüzelésű kazán is. Itt nem szabad spórolni a hőcserélő beépítésével.