Vízszerelés Gázszerelés Fűtésszerelés Budapest és Érd vonzáskörzetében.

Magosi Balázs Tel.: +36204685091 Email: balazsmagosi@gmail.com

Magosi Balázs Víz gáz és fűtésszerelő vállalkozó Budapesten és Érden.

Egyszerűsített gázkészülék csere.

Csak regisztrált gázszerelő és ezen túl külön az egyszerűsített készülékcserére is jogosult szakember végezheti. A beépített új cirkónak garanciális feltétele a dokumentálás.

Sok visszajelzést hallottam arról, hogy milyen jó ez a lehetőség mert nem engedély hozzá.

Ez nem igaz!

Nagyon komoly felelősséget ró a kivitelezőre. Hiszen ennél az eljárásnál az elosztói engedélyes (általában a helyi gázszolgáltató pl. Főgáz, Tigáz, EON) műszaki ellenőrei nem vesznek részt az eljárásban. Így annak a műszaki állapotát, megfelelősségét a kivitelezőnek kell garantálni. Amit csak a megfelelő dokumentumok megszerzésével, kitöltésével tud garantálni.

Nem szóban, nem kézfogással, nem esküvel. Hanem írásban dokumentálva!

Ezek többsége formanyomtatvány melyet a helyi gázmű megkövetel és rendelkezésre bocsát. AZ adott dokumentumot ki kell tölteni és vagy személyesen, vagy postai úton vissza kell juttatni a gázművekbe. Továbbá szükséges kéményseprő nyilatkozat és EPH jegyzőkönyv. Ezeknek a másolatát el kell küldeni a kitöltött nyomtatványokkal együtt a gázművek illetékes osztályára. Az eredeti példány marad a kivitelezőnél egy másolatot a megrendelő is kap, minden példányból.

A kivitelezőnek azért kell megőrizni az eredeti példányt mert innentől ő felelős az elvégzett munkáért. Ha a későbbiekben szúrópróbaszerűen bekérik az aktákat vagy helyszíni ellenőrzést tartana a gázművek ezeket a kivitelezőn kérik számon. Az elosztói engedélyesnek jogában áll később is ellenőrizni a munkát. Erről értesíti a megrendelőt és a kivitelezőt is időben.

Mit tesz az elosztói engedélyes, ha elmarad a dokumentálás és ez kiderül:

Haladéktalanul kizárja fogyasztót a gázszolgáltatásból. Akár a tél közepén is nincs türelmi idő! A dokumentációk elkészültéig. Nagyon kellemetlen állapot nincs meleg víz és fűtés sem. Nagyon egyszerűen kiderül a készülékcsere. Egyrészről az időszakos kéményvizsgálatnál másrészt a megváltozott gázfogyasztás is árulkodó lehet. A kéményesek egyből jelzik a gázművek műszaki osztálya felé. Így előbb utóbb kiderül és sokkal kényelmetlenebb és költségesebb eljárással lesz hivatalos az elvégzett munka, mintha egyből legálisan engedélyekkel rendelkező szakember végzi a munkákat.

Egyszerűsített készülékcserének feltételei, illetve folyamata.
A leggyakoribb igény cirkót-cirkóra cserélni. Nyílt égésűt zártra. Vagy turbóst kondenzációsra.

A gázkészűlék csere előtt a következőket kell átnézni, felmérni:

  • A meglévő gázvezetéken az évek alatt nem történt-e szabálytalan terv nélküli alakítás.
  • Ha látszólag hozzányúltak engedély nélkül, akkor ott az egyszerűsített készülékcsere nem végezhető el. Rendbe kell tenni a vezetéket jóváhagyott gázterv alapján és lefolytatni a szükséges eljárást.
  • Meggyőződni a kondenzátum elvezetési lehetőségéről, ez lehet gravitációs és átemelő szivattyús is. Általánosan a lakossági felhasználók beköthetőek a normál csatornába külön engedély nélkül.
  • A fűtési rendszer kialakításáról, koráról és a beépített anyagokról. a kondenzációs készülékek nagyon érzékenyek a meglévő rendszerekben található szennyező anyagokra. előfordul, hogy az iszapleválasztó nem elegendő. Ilyenkor hőcserélőt kell beépíteni.
  • Ha a meglévő rendszer olyan nagy kiterjedésű vagy fűtőtest található rajta valamint több szintes az épület ilyenkor szóba kerülhet hidraulikai váltó plusz szivattyúval. Az új cirkókban többnyire lényegesen kisebb teljesítményű szivattyúk vannak beépítve.

Ez általános felmérési séma egyes épületek, rendszerek ettől nagyban eltérhetnek Ott az épület sajátos jellemzői alapján kell készüléket ajánlani, cserélni. A készülék cserénél szükséges EPH védelem kialakítása, ha a régi készüléknél már volt akkor is kell egy friss mérés, jegyzőkönyvi dokumentálással ( EPH jegyzőkönyv).